Min dag i bilder

Jag har dammat, dammsugit, torkat av ytor, plockat undan och moppat i hela lägenheten, bakat kakor, chokladbollar och powerbars, sytt en sitt-/stöddyna, tagit hand om Evelina... Nu är Gustav hemma också och vi ska äta hamburgare. Puh!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Glass

Tofulines sojaglass var godare än Oatlys havreglass :) Var ju hos min moster igår och åt, då fick jag denna glassen till efterrätt.


Mummi

I onsdags kväll kom mamma till Eskilstuna och igår kom hon och hälsade på hos oss. Fick lite fina bilder på Evelina med sin mormor. Vi ska börja kalla henne för "mummi" (mormor på finska) tror jag, så att både Evelina och Viktoria kan kalla henne för samma sak... Annars blir det "låtsasmormor" och "mormor" och det kan bli svårt för Evelina att lära sig rätt, och förvirrande för båda. 
 
 
 
 
Vi fick lite nya kläder av henne också :)
 
 
 
 
Ikväll ska vi till min moster och käka lite. Mjölkfritt :P
 
/Adeline

Mjölkfritt

Nu har jag (vi) snart ätit 100% mjölkfritt i 2 månader! Den 3 januari efter ett BVC-besök bestämdes det att vi skulle testa det för att se om Evelinas prickar försvann.
 
Bild från julafton.
 
Idag ser hon ut såhär:
 
Ibland kan det kännas ganska jobbigt att behöva tänka efter några extra gånger eller köpa dyrare produkter, men för det mesta går det bra att äta mjölkfritt. Det jobbigaste är väl när man ska iväg och äta nånstans, man måste påminna "kocken" om att man inte kan äta någon mjölk alls, inte ens saker som kan innehålla spår av mjölk. Vissa tror att det går bra med laktosfritt men det går ju inte heller, hon är inte laktosintolerant, hon är komjölksallergiker! Eller på större tillställningar (t.ex. bröllop, begravningar, dop osv) där det bjuds på mat, det är ju helt omöjligt att få äta på såna ställen! Och även om de skulle bjuda på mjölkfri mat vet jag inte ens om jag skulle lita på att det verkligen var 100% mjölkfritt...
 
Här tänkte jag sammanställa en liten lista på saker som vi använder som substitut, och vad vi använder det till.
 
 
Mjölkfria produkter
 
BECEL - att ha på mackan!
 
 
Det står ingenstans att den är mjölkfri, men läser man innehållsförtecknignen innehåller den ingen mjölk. Här svarar becel på frågan ifall det är mjölkfritt: http://www.becelproactiv.info/fraga-experten/2011-01-25. Denna använder vi alltså på mackan.
 
 
 
 
 
MILDA Mjölkfritt - till bakning!
 
 
Denna använder vi i bakning och än så länge har inga kakor smakat konstigt, utan precis som det brukar :) Har  än så länge bakat chokladbollar och tigerkaka med detta smör!
 
 
 
 
 
 
 
PLAMIL Choklad - som godis eller till bakning!
 
 
 
Den här chokladen har jag använt för att göra snickerskakor och vill man äta den som vanlig choklad, så går det väl men det smakar mest som mörk blockchoklad... och det smakar väl sådär. Men i bakning verkar det funka bra i alla fall! Chokladen är helt vegansk.
 
 
 
 
 
 
 
ALPRO Naturell - som yoghurt eller i matlagning!
 
 
Till en början använde vi Carlshamns Soygurt som substitut till yoghurt, gräddfil och creme fraiche. Men sedan hittade vi Alpro Naturell som smakar mycket godare! Den är väl kanske inte så god att bara äta utan något tillbehör, men vi gör t.ex. dipp på denna och använder den som matyoghurt/creme fraiche/gräddfil.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
TOFUTTI Creamy Smooth - som ost!
 
 
Sojaosten finns i "cheddar style" och "mozzarella style". Vi har testat cheddar och brukar ha den på hamburgare eller varför inte riva lite bitar av den och ha i tacos! Har även använt den på pizza och alla sätt fungerar bra :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ICA Havredryck - som mjölk!
 
Havredrycken använder vi till nästan allt som det ska vara mjölk i. Vi har bara testat ICAs så vet inte om Oatlys är godare eller så, men den här är jätteäcklig att dricka! Inte ens om man har Oboy i så smakar det gott. Men i matlagning går den bra. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
OATLY iMat - som grädde eller mjölk!
 
 
iMat använder vi istället för vanlig matlagningsgrädde och ibland i stället för mjölk i vissa recept. Jag hade även detta i tigerkakan som jag bakade idag (det ska vara 1 dl grädde i den) och det blev jättebra!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
MILDA Culinesse - som steksmör!
 
Otroligt nog så innehåller inte detta flytande margarin någon mjölk! Så den här använder vi som steksmör eller att ha i pastan eller på potatis osv. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
OATLY Glass - som glass ;)
 
 
Det säger ju sig självt att vi använder glassen som glass :P Det smakar inte lika gott som vanlig glass men den är mjölkfri i alla fall! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
/Adeline

Blandade bilder

Klicka för ännu större! :)
 
 
 
/Adeline

Evelina!

 
Från www.namnsdag.se.
 
Namnsdagen till ära har vi varit och hälsat på en annan mamma här i stan, vi var 3 mammor och 3 bebisar där idag :) Det tog ca 20 minuter att promenera dit. Efter besöket som varade ungefär 3½ h promenerade jag till jobbet... Det tog 50 minuter! Där hälsade vi på alla som inte fått träffa Evelina ännu.
 
Nu är vi hemma, båda svinhungriga då vi inte ätit något efter frukosten (fast jag har ju ätit mina mjölkfria chokladbollar som jag bakade i förmiddags och tog med till Bella)... Evelina har redan ätit massor men låter inte helt nöjd ändå ... Hon har snurrat runt litegrann i babygymmet .. haha :)
 
Nu måste jag springa till köket och kolla så att pastasåsen inte blir förstörd!
 
/Adeline

Julklappar 2012

Nu tänkte jag visa vad jag fick i julklapp. Man hinner liksom inte med riktigt lika mycket nu när man blivit mamma så jaaa, det är lite sent jag visar det kanske :P
 
Inte för att jag ska klaga, Evelina sover hela nätterna så jag får bra sömn. Men ibland är hon vaken väldigt mycket om dagarna och ibland är hon lite extra krävande så man hinner liksom inte med allt man skulle vilja hinna med :P
Och ju äldre hon blir desto mer vaken och fortsatt krävande komemr hon vara. Det är väl bara att vänja sig! :D
 
 
Så alltså brödrost, badsalt, ryggkliare, after eight, dust it, kakfat med ljus formade som cupcakes, skärbräda i glas, kokbok med mina egna recept, amningslinne, klänning, sodastreamer, amningskudde och prydnadskudde :)
 
That's it for now! Har precis flyttat över Evelina från famnen (vi har kollat på film) till spjälsängen... men hon vaknade så nu är hon lite grinig!
 
/Adeline